avatar
     
TV Tip

Hilarisch, ontroerend en verbazingwekkend

Nieuwe serie: Het geheime leven van 4-jarigen

Een nieuwe serie waarin vierjarigen worden gevolgd met camera’s, waardoor we als volwassenen een kijkje krijgen in het geheime leven van de kleuters. Dat willen we toch allemaal?! Vanavond is de eerste aflevering van het nieuwe EP programma Het geheime leven van 4-jarigen. Het leven van een vierjarige zit vol verrassingen. In de serie wordt aan de hand van de beelden bekeken hoe vierjarigen hun plek vinden, vriendschappen sluiten, hun doelen bereiken en omgaan met teleurstellingen.

Het programma speelt zich af in en rond een kinderdagverblijf. In elke aflevering worden acht vierjarigen gevolgd die in achtergrond, gezinsherkomst en ontwikkelingsniveau van elkaar verschillen. Wat gebeurt er wanneer ze met elkaar spelen? Hoe reageren ze wanneer ze worden uitgedaagd in vrolijke spelletjes of wanneer ze aan het denken worden gezet in één van de opdrachten? Lukt het ze bijvoorbeeld om een marshmellow te laten staan als ze weten dat ze daarvoor worden beloond? De beelden zijn grappig, verbazingwekkend en regelmatig ontroerend.

“De kinderen houden ons – hoe jong ze ook zijn – een spiegel voor”

In ‘Het Geheime leven van 4-jarigen’ passeren onderwerpen als veiligheid, leiderschap, leven en dood, fantasie en de verschillen tussen jongens en meisjes de revue. De kinderen zoeken aansluiting, voelen zich soms onbegrepen, sluiten vriendschappen, onderhandelen, vieren feest en werken samen. Het programma is niet alleen leuk voor ouders, maar ook leerzaam en interessant voor volwassenen, met of zonder kinderen. “Veel situaties zijn herkenbaar; ook in ons leven”, zegt eindredacteur Nanette Zonnenberg. “De kinderen houden ons – hoe jong ze ook zijn – een spiegel voor.”

Meerdere camera’s en audiozenders registreerden het gedrag van de 48 kleuters. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont en pedagoog Minchenu Maduro keken mee tijdens de opnames en voorzien de beelden van deskundig commentaar. Ze duiden het gedrag van de kinderen op verfrissende, humoristische wijze en verklaren vanuit wetenschappelijk kader wat het gedrag van de 4-jarigen over hun toekomstperspectief zegt.

Vanavond is in de eerste aflevering van Het geheime leven van 4-jarigen te zien hoe lastig een samenwerking verloopt zonder leider, hoe een dode vogel de groep even ontregelt en hoe twee dames azen op dezelfde positie in de groep… Wij gaan kijken. Jij ook?

Het geheime leven van 4-jarigen, vanaf maandag 20 februari, 22.05 uur, NPO 1

Pedagoog Minchenu Maduro en ontwikkelingspsycholoog Steven Pont 

FOTO: MICHAEL TERLOUW FOTOGRAFIE

Booking.com