avatar
     
Food

Happy Irish Coffee Day

Een koffie, borrel en dessert inéén

Irish coffee is een warme drank van koffie, Ierse whiskey en room.Volgens de verhalen is Irish coffee voor het eerst geschonken in 1942 door Joe Sheridan op een vliegveld in het westen van Ierland. Sheridan zou enkele vermoeide passagiers koffie hebben geschonken met een scheutje whiskey erdoor en wat room erop, om ze wat op te peppen. Op de vraag of het Braziliaanse koffie was antwoordde Sheridan: “No, my friend, this is Irish coffee.” Deze eerste Irish coffees werden in bekers geserveerd. Vanaf de jaren ’70 van de vorige eeuw kwam het geharde Irish coffee-glas op de markt. Het is een geliefd drankje na het eten, en waarom? Het is koffie, een borrel en een dessert inéén!

Hoe maak je zelf de perfecte Irish Coffee? De New Yorkse bar The Dead Rabbit staat bekend om zijn Irish coffee.
Tips:

  • Gebruik alleen whisky, geen andere sterke dranken.
  • De bar in NY gebruikt Demerara suiker. Je kunt thuis rietsuiker of palmsuiker gebruiken. De lekkere volle smaak van de suiker is belangrijk!
  • Meng de koffie en suiker vóórdat je de whisky toevoegt.
  • De koffie moet loeiheet zijn, maar mag niet verbrand zijn.
  • Zorg dat de slagroom goed koud is voordat je ‘m op de koffie schept. Juist het contrast tussen warm en koud, maakt het zo’n onweerstaanbaar lekkere combinatie. Gebruik ongezoete slagroom!

Recept voor de perfecte ‘Dead Rabbit’ Irish coffee:

  • Klop eerst 50 ml slagroom stijf en zet ‘m koud in de koelkast.
  • Zet een espresso en voeg twee eetlepels rietsuiker toe. Meng goed door, zodat de suiker oplost.
  • Schenk dan in een warm glas 50 ml whisky, bij voorkeur Ierse. Door de whisky in een warm glas te schenken, verdampt de alcohol een klein beetje, zodat de smaak wat zachter wordt. Zorg ervoor dat je een glas hebt dat tegen warme dranken kan!
  • Schenk de koffie erbij en roer goed door.
  • Schep de koude slagroom erbovenop op.

Happy Irish Coffee Day!

BRON: YOUTUBE