avatar
     
TV Tip

Iedereen zit klem…

'Een serie met alleen schietende gangsters vind ik niet interessant'

KLEM is de nieuwe dramaserie van de makers van Overspel en Vuurzee. De eerste aflevering werd afgelopen donderdag uitgezonden op NPO1. Na vijf minuten wist ik al dat ik deze serie blijf volgen. Ik wil alles weten van de mensen die in deze serie spelen. En zo dachten 1,4 miljoen anderen er ook over, want de eerste aflevering had hoge kijkcijfers. Aflevering gemist? Kijk hem vandaag terug, zodat je aankomende donderdag in kan haken.

Weduwnaar Hugo werkt bij de Belastingdienst en woont samen met zijn twee dochters in Amsterdam Zuid. Hij komt erachter dat de vader van de beste vriendin van zijn dochtertje Suus een beruchte crimineel is die net acht jaar heeft vastgezeten. Die crimineel is Marius (Jacob Derwig), die in de eerste aflevering wordt herenigd met zijn vrouw Kitty (Georgina Verbaan) en zijn dochter Chrissie. Marius is nauwelijks vrij of er wordt iemand geliquideerd. Onmiddellijk staat hij onder verdenking. Bovendien zijn er wat oude bekenden die nog een flink bedrag van hem tegoed hebben. Doordat Suzan en Chrissie geen dag zonder elkaar kunnen, raken ook de levens van hun vaders steeds meer met elkaar verweven.

“Een serie met alleen schietende gangsters vind ik niet interessant”

De tiendelige reeks is bedacht en geschreven door Robert Kievit en Frank Ketelaar, die eerder verantwoordelijk waren voor de successeries Vuurzee en Overspel. Ketelaar: “Behalve dat het verhaal spannend moet zijn, heb ik als voorwaarde dat de personages echte mensen zijn met herkenbare problemen. Een serie met alleen schietende gangsters vind ik niet interessant. Daarom hebben we van Hugo een degelijke, ietwat saaie man gemaakt, die bij de Belastingdienst werkt en elke dag op de fiets naar zijn werk rijdt. Hij heeft zijn vrouw ver­loren, probeert in zijn eentje zijn twee dochters op te voeden en werkt ondertussen aan zijn carrière. Vervolgens stapt er een idioot zijn leven binnen, waardoor hij in een ingewikkelde situatie terechtkomt. Iedereen kan zoiets overkomen. Daar houd ik van.”

Over waarom hij uiteindelijk koos voor het trio Atsma, Derwig en Verbaan zegt Ketelaar: “Barry wordt vaak als de stoere, knappe bink gecast. Toen hij auditie kwam doen in pak en met een brilletje op, wist ik meteen: hij ís Hugo. Ik zag vooral dat keurige en betrouwbare in hem. Daarbij is Barry een fantastische acteur. En Jacob Derwig heeft een meesterlijke gangster in huis. Ik heb dat wat aangezet door hem een litteken in het gezicht en een tatoeage in zijn nek te geven. Samen met Georgina Verbaan, die ik geweldig vind, vormt hij een prachtig setje.”

Klem, vanaf 19 januari om 20.30 uur op NPO 1.

KLEM2

BRON: TELEVIZIER

Booking.com