avatar
     
Health

Vergeet die fitness-uren: een klein beetje sporten is al genoeg

Of 'af en toe even je tuintje harken'

Tags: ,

Met je nieuwe goede voornemens uren in de sportschool staan? Nergens voor nodig, zegt bioloog Middas Dekkers ‘al jaren’. Hij krijgt gelijk van een nieuw grootschalig onderzoek waarvoor maar liefst 63.000 Britten zijn onderzocht. Conclusie? Anderhalf uur sporten per week is genoeg. Dat is zeg maar net zoveel als de training van je zoontje op voetbal. Extra sporten mag wel, maar is voor je gezondheid eigenlijk helemaal niet nodig.

Een grote opluchting voor iedereen voor wie het sporten eigenlijk een ‘moetje’ is. Laten we eerlijk zijn: eigenlijk vinden we bijna allemaal het uitzoeken van alle bijbehorende gadgets leuker dan het echte werk.

In de Telegraaf staat vandaag een uitgebreid verslag van het onderzoek. (€) Middas Dekkers verbaast zich nog steeds over ons allemaal. Hoe we onszelf telkens in het zweet werken, “Terwijl het nooit, nooit, nooit overtuigend is aangetoond dat je gezondheid er beter van wordt”.

‘Als je normaal beweegt is die hele poppenkast niet nodig’

Sportschoolhouders lijken niet zo blij te worden van het nieuws. Fitnessgoeroe Carlos Lens vertelt de krant: “Met anderhalf uur sporten in het weekend krijg je de calorieën er echt niet af en om er strakker en gespierder uit te zien”. Maar genoeg doen om gezond bezig te zijn is natuurlijk ook wat anders dan het ideaalbeeld van vorig jaar: er strak en gespierd uitzien.

Veel mensen halen die 1,5 uur sporten al bijna uit de dagelijkse beslommeringen, als we er even over naderen. Met twee kinderen op de fiets op en neer naar school, de dagelijkse boodschappen, de meters door de gangen op kantoor, en ook nog even rennen voor die bus. Zoals Dekkers over bewegen opmerkt: “Als je normaal beweegt is die hele poppenkast niet nodig [..] wandelen naar de supermarkt en af en toe even je tuintje harken”.

Dat is dus alvast één goed voornemen dat we zo van onze to-do-lijst kunnen strepen. We zijn al druk genoeg, daar hebben we geen zaal met zwetende vreemden bij nodig.

Booking.com