Stories

‘Je moet doorgaan waar anderen stoppen’

Tips en ervaringen van ondernemer Michelle de Hoogh van Miccy's

Veel ondernemers hebben mijn interesse en respect en ik ben altijd benieuwd waar de passie en inspiratie bij deze succesvolle mensen vandaan komt. Zo ook bij Michelle de Hoogh (37), eigenaar en ontwerper van Miccy’s; een ‘fashionable’ sieradenmerk met handgemaakte sieraden. Ik ben vooral benieuwd naar hoe Michelle van intercedente bij Randstad Uitzendbureau haar eigen sieradenmerk is gestart en hoe zij dat vervolgens succesvol heeft gemaakt. En ik hoop dat deze onderneemster nog adviezen voor andere ondernemers en aspirant ondernemers heeft. 

In andere interviews met haar heb ik gelezen dat zij van haar hobby haar beroep heeft gemaakt, maar met alleen veel creativiteit leid je nog geen snel groeiend, eigen bedrijf. Michelle maakte initieel sieraden voor zichzelf en toen ze steeds vaker de vraag kreeg of zij ook voor anderen sieraden wilde maken, is ze Miccy’s gestart. Inmiddels heeft Miccy’s een veelzijdige collectie oorbellen, die in kleine ateliers in diverse landen met de hand worden gemaakt.

Doorgaan waar anderen stoppen

Er was dus al vraag naar de oorbellen voordat zij het bedrijf startte, dat is een heel goed begin, maar je bedrijf kan niet ‘leven’ van de aankopen van vriendinnen en kennissen. Volgens Michelle was een van de grootste uitdagingen voor haar als ondernemer dat ze snel allerlei nieuwe dingen moest leren, want alleen het ontwerpen van de sieraden was niet voldoende voor het runnen van haar eigen bedrijf. Als ik vraag hoe zij dit heeft gedaan, zegt ze met een glimlach dat ze een veelzijdig persoon is, maar Michelle is bescheiden en als ik doorvraag, is het hard werken en doorgaan waar anderen stoppen, wat volgens haar het verschil maakt.

Een andere uitdaging voor haar en veel startende ondernemers is het creatief omgaan met budget. Je moet constant keuzes maken en dat is lastig. Michelle heeft geïnvesteerd in de kwaliteit van haar producten, verpakkingen en service, maar dat betekende dat ze, zeker in het begin, veel andere dingen zelf moest doen. Ze kiest dus niet voor de ‘easy way’. Toch ben ik er nog niet helemaal achter wat Michelle’s ‘geheime recept’ tot succes is. Waarschijnlijk is het de focus op kwaliteit en haar passie, want daar ontbreekt het niet aan, maar ook zij ervaart uitdagingen en tegenslagen. En misschien is de manier waarop zij met uitdagingen omgaat, wel de derde pijler van haar succes.

Internationale ambitie

Michelle runt haar bedrijf vanuit Dubai, waar zij met haar gezin woont, maar reist regelmatig naar Nederland voor afspraken met klanten, haar team en de media. Daarnaast is Skype een uitkomst. Doordat het weekend in Dubai anders valt dan in Nederland, werkt Michelle wel vaak zes dagen in de week, maar dat heeft ze er graag voor over. Een eigen bedrijf biedt ook enige flexibiliteit en in combinatie met een goede planning, kan ze het werk goed combineren met haar gezin. Al blijft dat een continue uitdaging.

Ze reist ook regelmatig naar andere landen om inspiratie op doen en om haar oorbellen in onder andere het Midden Oosten en Duitsland te gaan verkopen. En ik geloof zeker dat dit haar gaat lukken. En wie is een betere, onofficiële, ambassadeur dan stijlicoon Koningin Maxima, die op diverse foto’s Miccy’s oorbellen draagt? Miccy’s maakt hier overigens geen reclame mee. Als ik Michelle vraag waarom zij daar niet zelf mee naar buiten is gekomen, geeft ze aan dat Miccy’s met alle aankopen van klanten discreet omgaat, dus ook met de aankopen van de Koningin. Maar natuurlijk wel erg trots op.

“Don’t call it a dream, call it a plan…’’

Michelle is een moeder, ondernemer, ontwerper en gewoon een erg leuk mens en dat is een inspirerende combinatie. Ik denk dat zij een rolmodel is voor veel creatieve vrouwen, die van hun hobby en creatieve kwaliteiten een mooi bedrijf willen maken. Vandaar dat ik het erg leuk vind om over haar te schrijven. Ondernemen gaat met vallen en opstaan en niemand belooft je dat het makkelijk is, maar als je je passie volgt en kwaliteit levert, kunnen er mooie dingen ontstaan. Miccy’s is een mooi voorbeeld hiervan.

Wat heeft dit rolmodel voor adviezen voor andere ondernemers of aspirant ondernemers? Advies 1) “Je bedrijf en werk moeten echt jouw passie zijn, want het is een 24/7 commitment. So you really need to love it!”.  Advies 2) “Je bent nooit uitgeleerd, dus blijf onderzoeken, leren en jezelf ontwikkelen om innovatief te blijven”. En het het derde advies is meer een motto dan een advies: “Don’t call it a dream, call it a plan…’’.

Als Michelle blijft doorgaan waar anderen stoppen, verwacht ik dat we Miccy’s aan de oren van meer staatshoofden en celebs zullen zien.

Wil je meer informatie over de sieraden van Michelle? Check haar website!

michelle1

miccys-blue-my-mind-2-eur-280

Booking.com