avatar
     
TV Tip

Mama heeft ook wel zin in een ‘lekker likkertje…’

Koffieautomaatpraat: Helemaal Het Einde

Vanavond werden de families die RTL4 uitkoos om een nieuw bestaan op te bouwen in Chili aan ons voorgesteld in de eerste aflevering van Helemaal Het Einde. Drie Nederlandse gezinnen verlaten huis en haard om in Zuid Amerika helemaal opnieuw te beginnen. Het is de bedoeling dat ze hun bestaan vanaf de grond af opbouwen, dus is het enige dat ze krijgen drie simpele houten hutjes om in te koken en slapen.

Niet dat de deelnemers dit als iets primitiefs zagen; vader Addy van Wichen (Redbul Addy) betrad de hutjes alsof hij in de mansion van Hollands Next Top Model terecht was gekomen en gilde het uit: ‘Wat stoer! Moet je kijken joh! Supervet! Moet je kijken As!  Leuk joh! Lachen he! Zo. Kijk nou! Wat gaaf dit!’ Misschien probeerde hij vooral zijn kinderen Julia (15), Eva (13), Esmee (12) en Levi (7) ervan te overtuigen dat hij ze heus niet naar een of andere primitieve bestemming had meegenomen. En zijn Astrid natuurlijk. De ‘supergelukkige’ huisvrouw.

Mama heeft ook wel zin in een ‘lekker likkertje…’

Ilona & Stephan Pos uit Hilversum maakten zich op de heenreis naar Chili niet zoveel zorgen over wat hun bebrilde zoontjes Bjorn (7) & Tycho (6) van de emigratie gaan vinden. Moeder Ilona: ‘de jongste denkt dat hij in Lego Land gaat wonen, dus het besef is er nog niet helemaal. Ze vinden Sinterklaas spannender’. Bovendien heeft Ilona een magic trick om haar kinderen tevreden te houden; ze kan ze op ieder moment van de dag omkopen met ijs, snoep of koek. Stephan vindt bovendien dat de kinderen na 36 uur reizen best een ijsje hebben verdiend, en ook mama heeft volgens hem ook wel zin in een ‘lekker likkertje…(?)’

Het derde gezin kijkt überhaupt helemaal nergens van op, want reizen is voor de familie van Kooij een way of living. Yogaleraar Jeroen (volgens de voice-over een totaal ander type dan bijvoorbeeld Stephan Pos) en zijn vrouw Linda nemen hun kinderen Dean (14), Jana (9), Inez (7) en hond Piplala overal mee naartoe. Waarom? ‘Waarom niet?’ is het eerste wat er in Linda’s hoofd opkomt als mensen haar dit vragen. Oude Ziel Jana legt het de kijker in quotevorm nog even duidelijk uit: zij is gewoon het type dat ervan houdt om lekker zichzelf te kunnen zijn; veel beter dan in de schoolbanken zitten. Bovendien verzamelt het gezin liever mooie herinneringen dan mooie spullen.

‘Hij heeft hem niet met plassen versleten, he?!’

Ilona & Stephan uit Het Gooi doen mee omdat Stephen graag 100 wil worden. En met zijn huidige baantje als stukadoor is die kans klein. Het is namelijk best zwaar werk. ‘Gooische vrouw’ Ilona heeft minder zwaar werk en verschijnt dagelijks in chique tenue bij Staatsbosbeheer. Ze gaat daarvoor elke dag de file in; beter dan de trein. Haar directe collega Nesef omschrijft haar als behoorlijk aanwezig, energiek, spontaan en behoorlijk direct. Volgens Twitterend Nederland een verkapte vorm om te zeggen dat ze irritant, bazig, hyper en verwaand is. Ilona is geen oermoeder. Ze haalt haar avondeten kant-en-klaar bij de groentejuwelier, maar hier heeft ze naar eigen zeggen dan ook genoeg geld voor. Echt meer dan genoeg.

De Posjes vinden hun buren ‘vlotte mensen’. Wel schrikken ze even van het aantal kinderen dat de familie van Wichen heeft meegebracht. ‘Ze bleven maar komen! Hij heeft hem niet met plassen versleten, he?!’ zegt Stephan lachend tegen zijn vrouw Ilona, die sinds haar aankomst in Chili vergeten lijkt te zijn dat ze jarenlang een Gooische vrouw speelde. Gelukkig heeft ze in het interview voor vertrek wel gezegd dat het enige wat ze aan Nederland gaat missen het vliegtuig naar Milaan is. Nu Ilona in Chili is heeft ze überhaupt weinig tijd om aan Milaan, mode of de traiteur te denken: haar enige prioriteit is nu om ervoor te zorgen dat haar koters geen brokken maken. ‘We zitten hier natuurlijk drie kwartier bij het eerste het beste ziekenhuis vandaan en zij slopen alles. Ze zitten niet aan de medicatie ofzo maar het zijn jongens, dus ze moeten een béétje rustig aandoen’, legt ze haar buren uit.

Immens grote harige vogelspinnen

De familie van Wichen doet niet rustig aan en trekt er op uit om de omgeving te verkennen en een geschikte plek te vinden om een huis te bouwen. Ze gaan enthousiast op pad. Als de drie dochters van het gezin hadden geweten dat er in Chili immens grote harige vogelspinnen over de grond lopen hadden ze waarschijnlijk geen teenslippers aangetrokken. Ook voor Ilona Pos valt de omgeving toch wat tegen. Als groot liefhebster van Bloemendaal aan Zee had ze zich een wit zandstrand voorgesteld en is enigszins teleurgesteld als ze ontdekt dat het strand modderkleurig is. Ze besluit haar dure bikini niet aan te trekken. De programmatitel hebben de twee heel serieus genomen. Zij denken dat de kust van Chili het einde van de wereld is.

En dan het snoepincident. In een wandeling over het zwarte strand leren de drie families elkaar goed kennen. De vijftienjarige Dean deelt volledig pedagogisch verantwoord alle kinderen één snoepje uit, maar dit is voor de stampvoetende Benjamin van het stel, zoon Tycho van Ilona & Stephan niet hoe hij het gewend is in Het Gooi. Daar waar de verstandige Dean zegt ‘eentje is genoeg, anders word je dik’ zet moeder Ilona maar weer eens joker in. Als de groep niets in de gaten heeft geeft ze haar kleine terrorist  extra snoep, want hij is immers klein en hartstikke goed bezig! Nog geen vijf minuten later is zij de enige van de groep die zo slim is om een local aan te spreken en de kortste weg naar het dichtstbijzijnde dorp te vragen. Helaas verstaat ze het antwoord niet omdat ze er achter komt dat er in Chili Spaans wordt gesproken. Of ze ooit in het dorp arriveren zien we volgende week in de tweede aflevering van Helemaal Het Einde.

schermafbeelding-2017-01-03-om-00-56-49

De familie van Wichen

schermafbeelding-2017-01-03-om-00-57-16

De familie van Kooij

schermafbeelding-2017-01-03-om-00-56-19

De familie Pos

BRON: RTL

 

Booking.com