avatar
     
Health

20-weken echo moet 13-weken echo worden

Gezondheidsraad adviseert minister Schippers

Daar waar onze moeders wellicht één echo kregen, en sommigen zelfs helemaal geen – ‘dat je toch zoveel kan zien tegenwoordig, dat had je in onze tijd niet hoor!’- krijgen zwangere vrouwen in Nederland tegenwoordig al heel snel een eerste echo. Een aantal jaren geleden wachtte je tot je een week of twaalf zwanger was voordat je een afspraak maakte bij de verloskundige, maar tegenwoordig kun je vaak meteen al terecht. De verloskundige kan dan aan de hand van een echo of inwendige echo bepalen hoe lang je zwanger bent. Ik heb veel vriendinnen die bij zes of acht weken al een eerste echo hebben gehad. Tussen de tien en twaalf weken zwangerschap volgt dan de termijnecho, waarmee de verloskundige of gynaecoloog vast kan stellen hoe lang je exact zwanger bent. Daarna is het afwachten geblazen, tot dé twintig weken echo. Een spannend moment in je zwangerschap, omdat er met deze echo uitgebreid wordt gekeken naar de groei en alle organen en afwijkingen aan het licht kunnen komen.

Omdat veel aanstaande moeders niet twee maanden willen wachten tot ze het geslacht van de baby weten, is de zogenaamde pretecho tegenwoordig erg populair. Deze kun je laten maken in babyzaken zoals Prenatal en bij allerlei echopraktijken die geen medische echo’s maken, maar echo’s voor ‘fun’. Nieuwsgierige aagjes kunnen hier terecht voor geslachtsbepalende echo’s in 2D, 3D en 4D. Heel erg leuk allemaal, maar na dit euforische moment waarop je weet of je een zoon of dochter krijgt, komt de meest belangrijke echo; de echo waarop te zien is of je kindje lichamelijke afwijkingen heeft of niet.

De helft van de ernstige afwijkingen kunnen al bij dertien weken worden aangetoond

De gezondheidsraad vindt dat de 20-weken echo moet worden vervroegd naar de dertiende week van de zwangerschap. Dat schrijft ze in een advies aan Minister Schippers van Volksgezondheid. De helft van de ernstige afwijkingen die nu pas halverwege de zwangerschap worden ontdekt, kunnen al bij dertien weken op een echo worden aangetoond. Als de echo eerder wordt gedaan en er worden afwijkingen gevonden, hebben de ouders van het kindje meer tijd om na te denken over het mogelijk beëindigen van de zwangerschap. De grens voor een abortus ligt bij 24 weken. De gezondheidsraad realiseert zich dat een echo bij dertien weken kan leiden tot een zeer ongeruste en stressvolle zwangerschap als er onterechte of onduidelijke bevindingen zijn. Daarom moeten de voor- en nadelen van het vervroegen van de echo uitgebreid worden onderzocht.

De raad adviseert tevens de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) te gaan gebruiken voor screenen op downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom. Deze testte wordt momenteel al veel uitgevoerd en scoort beter dan de combinatietest. Bij de NIPT wordt er in het bloed van de zwangere gezocht naar erfelijk materiaal van de baby. Het laboratorium onderzoekt of er teveel DNA van de chromosomen 21, 18 en 13 aanwezig is in het bloed. Te veel DNA van deze drie specifieke chromosomen kan wijzen op één van de drie syndromen.

BRON: ANP

 

Booking.com