avatar
     
News

Brein vrouw krimpt tijdens zwangerschap

Overbodige hersenverbindingen worden 'weggesnoeid'

Spaanse en Nederlandse onderzoekers hebben een interessante publicatie gedaan in het vakblad Nature Neuroscience. Tijdens onderzoek naar het vrouwelijk brein aan de Universiteit in Barcelona ontdekten ze dat de grijze stof in verschillende hersengebieden van de vrouw krimpt zodra er een baby in haar buik groeit. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik flink schrok van dit bericht, maar er is ook goed nieuws: de kleinere hersenen werken volgens de wetenschappers niet minder goed- en wellicht zelfs beter! (?)

De veranderingen in de vrouwelijke hersenen zijn door de onderzoekers gemeten tijdens en na de eerste zwangerschap van 25 jonge vrouwen. De onderzoekers maakten bij vrouwen met een kinderwens een hersenscan. De hersenen van de vrouwen die bevielen van een baby werden na negen maanden zwangerschap én na twee jaar moederschap weer gescand. Hetzelfde deden ze bij vrouwen zonder kinderen. De resultaten waren zeer opvallend.

De  hippocampus krimpt en de ‘grijze stof’ wordt minder

Ten eerste ontdekten de wetenschappers dat de hippocampus van zwangere vrouwen krimpt. Dit gedeelte van de hersenen speelt een grote rol bij het geheugen. Maar ook in de hersenschors was er bij de zwangere vrouwen van alles gaande. De buitenste laag van de hersenen van de moeders in de onderzoeksgroep werd in de loop van de zwangerschap dunner. De ‘grijze stof’ werd minder in de gebieden die belangrijk zijn bij het verplaatsen in een ander persoon. In de Volkskrant is te lezen dat dat waarschijnlijk zo is om bepaalde gebieden verder te specialiseren. Dit is de reden dat overbodige hersenverbindingen worden ‘weggesnoeid’.

Hoe dat kan? Vrouwen worden overspoeld met oestrogeen wanneer ze in verwachting raken. En dat is nu net de stof die grote invloed heeft op hersencellen. De onderzoekers maken de vergelijking met de puberteit: ook in deze periode van je leven zorgen hormonen voor veranderingen in je brein; maar uiteindelijk word je daar als mens niet slechter van. Je hersenen trainen eigenlijk om sneller en efficiënter te werken. Waarschijnlijk is de reden dat je hersenen al veranderen voordat je baby is geboren om je goed voor te bereiden op de nieuwe periode mét baby.

Die hersenverbindingen die zo gezellig worden ‘weggesnoeid’, groeien die weer aan? Helaas. Neen. Onderzoek wees uit dat na twee jaar de hersenen van de moeders er qua grijze stof nog hetzelfde uitzagen. Godzijdank was de hippocampus na twee jaar wel weer zijn oorspronkelijke formaat. Hoe dan ook is bewezen dat de zwangerschap en de periode daarna een extra gevoelige periode is voor het ontwikkelen van mentale problemen. Door de hersenreacties van mothers-to-be in kaart te brengen krijgen wetenschappers een completer beeld van depressies en angststoornissen tijdens en na zwangerschap. Gezien één op de zes vrouwen in Nederland te kampen heeft met een postnatale depressie of dwangmatig handelen, is dat heel goed nieuws. Zodra er meer onderzoekt volgt naar de grijze stof in het mannelijk brein, houden we je hier natuurlijk van op de hoogte.

BRON: VOLKSKRANT

Booking.com