avatar
     
Lifestyle

Kappers discrimineren vrouwen

Werkwijze in strijd met wet gelijke behandeling

Kappers discrimineren vrouwen, dat zegt Adriana van Dooijeweert, de voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens. In het NPO programma De Rekenkamer gingen Tess Milne en Daan Nieber op onderzoek uit. Zij onderzochten de vraag: wat kost de kapper? Daan bezocht voor een complete kappersbeleving de salon van Rob Peetoom, Tess liet zich knippen door door een ‘kapster zonder concept’. Het prijsverschil was groot, maar wat de salons gemeen hebben is dat vrouwen voor een knipbeurt meer betalen dan mannen. De rekenkamer deed een steekproef onder  200 kapsalons en ontdekte dat meer dan 60% van de haarstylisten vrouwen meer laat betalen dan mannen. Dat kan een verschil van vijf euro zijn, maar ook verder oplopen. Wat vooral opmerkelijk is in Nederland, is dat vrouwen niet goedkoper uit kunnen zijn, maar mannen wel duurder.

Kappers werken in strijd met wet gelijke behandeling

Is dat reëel in 2016? vraagt Tess zich af. Tegenwoordig hebben toch veel mannen lang haar en zijn er genoeg vrouwen die een kort kapsel hebben. Daarbij: is het bijknippen van een korte coupe misschien niet evenveel of misschien wel meer werk dan het bijknippen van een lang kapsel? Daan en Tess zijn er niet gerust op en zoeken het hogerop. Daan bezoekt Het College voor de Rechten van de mens en spreekt met de voorzitter, Adriana van Dooijeweert. Als Daan haar voorlegt dat vrouwen meer betalen voor een kappersbezoek dan mannen, geeft zij direct aan dat dat niet mag. Wat kappers doen is in strijd met de wet gelijke behandeling bij het aanbieden van goederen en diensten, en dus discriminatie op grond van geslacht. Volgens Dooijeweert zouden kappers beter kunnen werken zoals massagesalons dat doen; daar betaal je voor het aantal minuten dat je gebruik maakt van de service. Wat nu? Het beste kun je de discriminatie bespreken met je kapper. Heb je een superkort koppie? Maak dan een deal met je kapper; dit scheelt je honderden euro’s!

Hier bekijk je de aflevering De Rekenkamer terug.

Booking.com